Scientology staat maand lang terecht in België

Scientology staat maand lang terecht in België

Als geloofsgemeenschap telt Scientology vooral in de Verenigde Staten heel wat bekende leden. Hollywood-acteurs als Tom Cruise en John Travolta staken hun betrokkenheid nooit onder stoelen of banken, ook al is de beweging heel gecontesteerd.

In België zijn minder illustere leden bekend, maar is Scientology minstens even gecontesteerd en wordt ze door velen beschouwd als een geldbeluste sekte. Het federaal parket ziet de beweging als een criminele organisatie en voerde sinds 1997 een onderzoek.

Het proces - waarvoor verschillende mensen speciaal vanuit het buitenland kwamen - beleefde gisteren zijn eerste dag op de correctionele rechtbank van Brussel. Twaalf (ex-) leden van de Belgische tak van Scientology, de vzw Scientology Kerk van België en de vzw Scientology Kerk Europa worden beticht van afpersing, vervalsing en onwettige uitoefening van de geneeskunde.

De penningmeester verklaarde alvast dat de organisatie wekelijks 5.000 euro binnenkreeg. «Zo'n 2.000 daarvan was afkomstig van de verkoop van materiaal, zoals video's en boeken. De overige 3.000 kwam van de verkoop van vormingen en lessen.» De vrouw wordt vervolgd als lid van een misdadige bende. «Nochtans heb ik nooit de bedoeling gehad om iemand te bedriegen. Ik was erg toegewijd en zette mij zo goed mogelijk in.»

Het verhaal van een ex-werknemer is minder positief voor de beweging. «We moesten mensen overtuigen om veel in Scientology te investeren. Onze doelgroep waren vooral oude en zwakke mensen», getuigde de man voor VRT-nieuws.

Toch is Chris Meganck - woordvoerder van Scientology - blij dat het proces is begonnen. «Nu kunnen we eindelijk een ant woord bieden op de leugenachtige beschuldigingen die worden verspreid».