Schotten willen haggis legaliseren in de VS

Schotten willen haggis legaliseren in de VS

Het typisch Schotse vleesgerecht haggis is al 44 jaar verbannen in de Verenigde Staten. Het gerecht bestaat uit tal van ingewanden van schapen, waaronder de longen. De import en verkoop van voedsel waarin longen verwerkt zitten, is echter verboden in de VS.

Het Verenigd Koninkrijk en Schotland proberen al jaren om de ban ongedaan te maken. Volgens de BBC onderneemt kabinetschef voor Rurale Zaken, Voedsel en Milieu Richard Lochhead nu de zoveelste poging om de nationale trots te legaliseren aan de andere kant van de oceaan.

"Een tiental miljoen Amerikanen wil genieten van het Schotse nationale gerecht" betoogt Lochhead aan de Britse omroep. "Het kan zijn dat we daarvoor het recept een beetje moeten aanpassen, aangezien schapenlongen verboden zijn op de Amerikaanse markt."

"Ik denk dat de Schotse fabrikanten daar wel oren naar hebben. Zo kunnen Amerikaanse consumenten ongeveer the real thing eten en worden er jobs gecreëerd in Schotland", aldus Lochhead.

Lochhead zal later deze week in Washington D.C. lobbyen voor haggis. Het is niet de eerste keer dat haggis het gespreksonderwerp is tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In 2014 onderhandelde de Britse regering nog met leden van Obama's regering over het Schotse gerecht en op de G8 in Schotland in 2005 werd toenmalig president Bush meermaals geconfronteerd met haggis. Alle pogingen stuitten tot nu op Amerikaanse weigering.