Schoolkamperen niet helemaal van de baan

Schoolkamperen niet helemaal van de baan

Oppositiepartij sp.a is niet onverdeeld gelukkig met het akkoord van de Vlaamse regering over het inschrijvingsdecreet. Volgens Vlaams parlementslid Caroline Gennez maakt het akkoord geen volledig einde aan het schoolkamperen. Op plaatsen waar er (nog) geen capaciteitsproblemen zijn, blijft kamperen namelijk mogelijk. De Vlaamse socialisten blijven daarom pleiten voor één centraal aanmeldregister voor alle Vlaamse scholen. "Dit compromis rond het inschrijvingsdecreet heeft de verdienste te bestaan. Helaas zal het na vijf jaar gepalaver tussen de meerderheidspartijen pas ingaan in de volgende regeerperiode", zegt sp.a-onderwijsspecialiste Caroline Gennez in een reactie aan Belga.

Gennez betreurt ook dat het geplande aanmeldingsregister niet ingevoerd wordt voor alle scholen. "Zolang de regering weigert alle scholen te betrekken in het aanmeldingsregister zal kamperen nog steeds mogelijk zijn. Als alleen de scholen met een bestaand capaciteitstekort verplicht zijn in het digitaal aanmeldingsregister te stappen, sluit je mogelijk kamperen in andere scholen niet uit", zegt de sp.a-politica. Sp.a pleit daarom naast één inschrijvingsdatum ook voor één centraal register voor alle Vlaamse scholen.

Ook over het verdwijnen van de veelbesproken dubbele contingentering (althans in het secundair onderwijs) is sp.a kritisch. "Dit voorstel is een politiek compromis waarbij ook het streven naar de sociale mix in het secundair er moet aan geloven. Maar ook daar trekt deze Vlaamse regering zich niks van aan", aldus Gennez.

bron: Belga