Scholen in Japan willen alleen leerlingen met zwart haar

Scholen in Japan willen alleen leerlingen met zwart haar

In de westelijke provincie Osaka werd een leerlinge van een middelbare school er door haar leraars toe gedwongen haar van nature bruine haar zwart te verven. Anders mocht ze de school niet meer in. Het achttienjarige meisje klaagde daarop de school aan, bericht de Japanse krant Yomiuri Shimbun.

Volgens de krant leidt het lopende proces tot meer en meer ophef. Zo klinkt het dat dergelijke voorschriften neerkomen op psychische terreur en een schending zijn van de mensenrechten.

Zwart en steil haar

In het Westen bestaat het cliché dat alle Japanners van nature zwart en steil haar hebben, maar er zijn ook Japanners die met bruin of golvend haar ter wereld komen. Het gaat niet alleen om kinderen uit gemengde gezinnen.

Opstandig gedrag

Wat op de achtergrond speelt, is dat kinderen die hun haar kleurden in de jaren zeventig en tachtig synoniem stonden voor opstandig gedrag en slechte resultaten. Daarom schrijven scholen vaak een zwarte haarkleur voor. Maar ook onder volwassenen was het lang de in mode om de haren te verven. Om die reden verbieden ook bedrijven en sportclubs het kleuren van haar.