Schokkende details van arrestatie George Floyd vrijgegeven

Schokkende details van arrestatie George Floyd vrijgegeven

Intussen heeft de hele wereld heeft de dodelijke arrestatie van George Floyd gezien. De beelden die viraal gingen waren afkomstig van omstaanders. Politieman Derek Chauvin (44) drukte minutenlang zijn knie tegen de nek van de afro-Amerikaanse verdachte. De dood van Floyd leidde wereldwijd tot protesten tegen politiegeweld en racisme. Maar ook de agenten die de man arresteerden (en doodden) hebben beelden van die arrestatie. Ze droegen namelijk bodycams, die alles hebben opgenomen. De laatste woorden van Floyd worden nog steeds gebruikt op die protesten, die ook het politiegeweld en structureel racisme in de VS (en daarbuiten) aankaarten.

 

“They'll kill me. They'll kill me.” George Floyd told officers more than 20 times that he could not breathe, according to newly released transcripts of police body camera footage documenting the last minutes of his life. https://t.co/IJjgT0JD3s

— The New York Times (@nytimes) July 8, 2020

Thomas Lane

Tijdens de rechtszaak van één van de (ontslagen) agenten die aangeklaagd wordt voor medeplichtigheid, is het transcript van die beelden vrijgegeven. Het gaat om de zaak tegen Thomas Lane, de agent die de benen van George Floyd vasthield tijdens z'n hardhandige arrestatie die z'n dood zou betekenen.

Beelden van de noodlottige arrestatie.

Lane maakt zich volgens het transcript duidelijk zorgen over de gezondheidstoestand van Floyd en vraagt meermaals of ze hem niet op zijn zij moeten draaien, maar daar wil Chauvin niets van horen. Hij zegt dat al een ambulance onderweg is. "Oké, denk ik", reageert Lane.

I can't breathe

De smeekbede van George Floyd 'I can't breathe' werd na z'n dood de leuze van de Black Lives Matter-protesten. En dat blijkt een goeie reden te hebben, want tijdens z'n arrestatie sprak George Floyd die woorden maar liefst 20 keer uit. Dat is nu gebleken uit het transcript.

Maar op die ongelukkige dag in mei hadden de woorden heel wat minder effect dan in de weken erna. Als antwoord op z'n smeekbede kreeg Floyd volgens de transcriptie van Derek Chauvin het antwoord "Het kost veel zuustof om te kunnen praten".

De laatste woorden van George Floyd in die noodlottige 8 minuten en 46 seconden waren "Momma, I love you. Tell my kids I love them. I'm dead".