Schip ontvangt signalen "wellicht" afkomstig van zwarte doos gecrasht vliegtuig

Schip ontvangt signalen "wellicht" afkomstig van zwarte doos gecrasht vliegtuig

Een schip van de Franse marine heeft in de Middellandse Zee signalen opgevangen die "wellicht" afkomstig zijn van één van de twee zwarte dozen van het vliegtuig van EgyptAir dat op 19 mei onderweg van Parijs naar Caïro neerstortte met 66 passagiers aan boord. Dat heeft een onderzoekscommissie in Caïro meegedeeld. Het is wel nog een week wachten op de komst van een andere boot die speciaal is uitgerust om de twee zwarte dozen naar de oppervlakte te brengen, aldus het Egyptische ministerie van Burgerluchtvaart in een communiqué. Alleen door een analyse van de zwarte dozen kan de precieze oorzaak van de crash achterhaald worden.

De Airbus A320 stortte neer tussen Kreta en de noordelijke kust van Egypte, na plots van de radar te zijn verdwenen. De met onderwatertechniek uitgeruste boot Laplace, die drie speciale detectoren aan boord heeft, kwam dinsdag aan in de vermoedelijke zone van de crash. De detectoren kunnen signalen van zwarte dozen capteren en lokaliseren.

Egypte schoof aanvankelijk de hypothese van een aanslag naar voren, maar die hypothese is intussen verlaten. Nu wordt eerder uitgegaan van een technisch incident: het toestel stuurde twee minuten voor de crash automatische waarschuwingssignalen uit, waarbij gewag werd gemaakt van rook in de cockpit en een defect aan de computer die de commando's regelt.

Met de hulp van Griekenland en Frankrijk kon het Egyptische leger al enkele wrakstukken van de Airbus A320 lokaliseren, ongeveer 290 kilometer voor de kust van Egypte.

bron: Belga