Schildpad krijgt nieuw leven dankzij 3D-geprint schild

Schildpad krijgt nieuw leven dankzij 3D-geprint schild

Een jaar geleden trof een groep Braziliaanse dierenartsen, die zichzelf de Animal Avengers noemen, de ellendige schildpad aan. Het diertje had net een bosbrand overleefd en was er slecht aan toe. Hij had al bijna anderhalve maand niets meer gegeten, kreeg twee longontstekingen en daarbovenop was zijn schild nagenoeg helemaal kapot.

Het team besloot om de schildpad onder hun vleugels te nemen en doopte hem Freddy. De dierenliefhebbers maakten tientallen foto's van het beestje om zijn uiterlijk te vergelijken met dat van een gezonde schildpad. Op basis daarvan konden ze een ontwerp maken voor een nieuw schild van bioplastic, dat ze uit de 3D-printer hebben laten rollen. Omdat de prothese spierwit was, werd het achteraf nog beschilderd met speciale verf.

"Freddy is de eerste schildpad in de wereld die een compleet nieuw schild gekregen heeft", vertelt dierenarts Cícero Moraes. "Het is een grote stap in dierengeneeskunde en deze schildpad is zeker niet de laatste die we zullen helpen. Vanaf nu kunnen we onze liefde voor dieren en wetenschap combineren met deze nieuwe technologie."

Foto YouTube