Schilderij van 1,5 miljoen euro gevonden in Londense keuken

Schilderij van 1,5 miljoen euro gevonden in Londense keuken

Een kunstkenner herkende het werk 'Arab in Black' van Irma Stern toen het appartement waar het zich bevond door enkele experts werd geschat. "Ik zag in de keuken dit meesterwerk hangen, bedolven onder de brieven, kaartjes en rekeningen", aldus Hannah O'Leary, een expert in Zuid-Afrikaanse kunst van het Londense veilinghuis Bonhams.

Het schilderij wordt nu geveild in september, en zal vermoedelijk 1 miljoen pond (omgerekend bijna 1,5 miljoen euro) opbrengen.

'Arab in Black' heeft ook een grote politieke waarde. In de jaren 50 werd het in Zuid-Afrika geveild om Nelson Mandela's advocatenkosten te kunnen betalen. Samen met enkele andere ANC-activisten werd hij in 1961 uiteindelijk vrijgepleit, maar drie jaar later kreeg Mandela toch levenslang. Hij zat 27 jaar in de cel op Robbeneiland voor hij in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika werd.

Vermoedelijk kregen de huidige eigenaars van het schilderij het werk van hun ouders, die het in de jaren 70 meenamen naar het Verenigd Koninkrijk.