Schietpartij Vorst - Belkaïd was kandidaat-zelfmoordterrorist

Mohammed Belkaïd, de Algerijn die dinsdag is doodgeschoten bij een politieactie in Vorst, was wellicht lid van de terreurgroep IS en zou zich hebben opgegeven als vrijwilliger voor een zelfmoordaanslag. Dat blijkt uit een fiche waarop de VRT beslag kon leggen. Het gaat om een 22.000 gelekte fiches van nieuwkomers in het kalifaat. Zo'n fiche telt 23 vragen, van contactpersoon bij overlijden tot droomfunctie binnen I.S. Er werd al langer vermoed dat Belkaïd iets te maken had met IS, maar er was verwarring omdat op een fiche van de veiligheidsdiensten vermeld stond dat hij geboren was op 9 juni 1980, terwijl dat eigenlijk 9 juli moest zijn. Mogelijk gaat het om een administratieve vergissing.

Uit de fiche met informatie over Belkaïd, die de voorbije dagen circuleerde, zou blijken dat Belkaïd vanaf 19 april 2014 aan de zijde van IS in Syrië gevochten hebben. Hij zou dan teruggekeerd zijn en als laatste land van verblijf wordt Zweden genoemd. Belkaïd gebruikte ook de strijdnaam Abu Abdel Azziz al-Jazayri ("de Algerijn").

Volgens die fiche zou Belkaïd dus niet enkel lid geweest zijn van de terreurgroep IS, maar hij zou zich ook gemeld hebben als vrijwilliger voor een zelfmoordaanslag.

bron: Belga