Schietpartij Orlando - Dader werd tweemaal door FBI ondervraagd

De Amerikaanse federale politiedienst FBI heeft in het verleden Omar Mateen, de dader van de bloedige schietpartij in een nachtclub in Orlando (Florida), twee keer ondervraagd, zonder gevolg. Dat heeft een woordvoerder van de FBI gezegd tijdens een persconferentie, aldus BBC. Mateen, die 50 mensen doodschoot en 53 anderen verwondde in nachtclub Pulse, zou voor het eerst door de FBI aan de tand zijn gevoeld in 2013. In 2014 werd Mateen in verband gebracht met zelfmoordterrorist Moner Abu Salah, maar de FBI vond geen "opvallende verwantschap" tussen Mateen en Salah. Mateen werd daarop niet meer gevolgd door de FBI.

Mateen zou trouwens de wapens, die hij gebruikte tijdens zijn dodelijk doortocht in de nachtclub, pas enkele dagen geleden gekocht hebben.

De federale politiedienst bevestigt dat de dader vlak voor de schietpartij zondagochtend zelf de politie heeft opgebeld. Over de inhoud van dat gesprek gaf de woordvoerder geen commentaar. Eerder schreven verschillende media al dat Mateen naar de hulpdiensten gebeld zou hebben om zichzelf als IS-strijder kenbaar te maken.

bron: Belga