Schietpartij Christchurch - Schietpartijen eisen "meerdere doden" in twee moskeeën in Christchurch

Bij schietpartijen in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn in twee moskeeën verschillende doden gevallen. Politiebaas Mike Bush bevestigde vrijdag "meerdere doden". De Nieuw-Zeelandse media spreken van zeker negen doden. De politie zegt dat er ook één verdachte is gearresteerd. Maar het is onduidelijk of het om de dader gaat en of die medeplichtigen had. De aanslag zou gericht geweest zijn tegen twee verschillende moskeeën in Christchurch, een stad van 350.000 inwoners op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Ooggetuigen zeggen dat de dader een blanke man was, die een helm en een kogelvrije vest droeg.

Bush sprak in een videoboodschap, die via sociale media verspreid werd, van een "zeer ernstige en tragische reeks gebeurtenissen". Ook riep hij de bevolking op om thuis te blijven. "We hebben één persoon opgepakt", zei hij over de arrestatie. "Maar we zijn niet zeker over er nog andere personen waren."

Vanwege de onduidelijke situatie zijn alle overheidsgebouwen in de stad gesloten. Scholen, het stadhuis, de stedelijke bibliotheek en musea zijn dicht. Burgemeester Lianne Dalziel riep de 350.000 inwoners op de binnenstad te mijden. "We zijn allemaal geschokt. Ik had nooit gedacht dat zoiets hier zou kunnen gebeuren", zei ze.

bron: Belga