Schietpartij Baton Rouge - Obama roept op tot eenheid en gematigdheid

Schietpartij Baton Rouge - Obama roept op tot eenheid en gematigdheid

Barack Obama heeft zondag tijdens een persmoment op het Witte Huis opgeroepen tot eenheid na de nieuwe schietpartij waarbij politieagenten zijn gedood. "Los van het motief van de dader, toont de dood van deze agenten het gevaar waarmee agenten in het hele land dagelijks te maken hebben, en wij als een natie moeten luid en duidelijk stellen dat niets het geweld tegen ordehandhavers goedpraat", aldus de Amerikaanse president, die benadrukt dat dit "al veel te vaak is gebeurd". "Aanvallen op de politie zijn aanvallen op ons allemaal, en op de rechtsstaat die de maatschappij mogelijk maakt", herhaalt de Amerikaanse president, die de schietpartij eerder al een "laffe daad" noemde.

De president riep ook op tot gematigdheid, terwijl hij verwees naar de campagnes van de Republikeinen en de Democraten. "We zijn verdeeld over bepaalde onderwerpen, en die verdeeldheid is niet nieuw. Op het nieuws en op de sociale media worden die verschillen in mening soms versterkt", zegt hij. "Ik weet dat we enkele weken ingaan van conventies, waar de politieke retoriek nog meer oververhit kan zijn dan normaal. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen, los van zijn ras, politieke partij, beroep of de organisatie waarvan hij deel uitmaakt, focust op woorden en acties die ons land verenigingen, in plaats van het verder te verdelen. We hebben niets aan verhitte retoriek en achteloze beschuldigingen, we moeten allemaal onze woorden temperen en ons hart openen."

"Iemand schreef ooit: een kogel moet maar een keer afgeschoten worden, maar om vrede te laten werken moeten we opnieuw en opnieuw en opnieuw aan zijn bestaan herinnerd worden", aldus de president nog. "Wij kunnen bewijzen, door woorden en daden, dat wij niet verdeeld zijn en we moeten dat blijven doen, opnieuw en opnieuw en opnieuw."

bron: Belga