Schauvliege trekt subsidie Steunpunt Levend Erfgoed op

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) heeft de 20ste expo van Levend Erfgoed bezocht in het recreatiedomein Puyenbroeck in Wachtebeke. Honderden dieren werden er tentoongesteld en bezocht door duizenden bezoekers. Minister Schauvliege kondigde er aan de subsidie van het Steunpunt Levend Erfgoed te verhogen tot 55.000euro. Minster Schauvliege begon haar speech met een verwijzing naar een moord in een tv-serie die werd opgelost dankzij een dier afgebeeld op een schilderij om het belang van de oude dierenrassen te onderstrepen. "De bescherming en het behoud van genetische diversiteit is van groot belang, niet alleen voor nostalgische dierenliefhebbers of het ruimere publiek dat naar televisiereeksen kijkt, maar ook voor onze hedendaagse voedselproductie. De oude lokale rassen bevatten immers het genetische uitgangsmateriaal van de huidige boerderijdieren. Vaak beschikken deze oude rassen over eigenschappen die in de verdere selectie minder aan bod zijn gekomen, maar onder wijzigende omstandigheden kunnen zij in de toekomst zeker nog hun nut bewijzen."

Schauvliege wil de instandhouding van de oude en lokale rassen garanderen, onder meer om sociale en culturele redenen. "Lokale rassen vormen ons levend erfgoed en zijn een weergave van de historische identiteit en de tradities." Maar ook als bijdrage aan onderwijs en onderzoek naar immunologie, voeding, voortplanting en genetica. "De beschikbaarheid van een brede variëteit van rassen kan helpen in de lokalisatie van mutaties verantwoordelijk voor bepaalde eigenschappen en om zo inzicht te krijgen in de mechanismen van ziekteresistentie."

Het Steunpunt Levend Erfgoed is sinds 1993 erkend voor het bijhouden van de stamboeken van de lokale Vlaamse schapen- en geitenrassen. In 2011 kwam daar de erkenning voor het vereenvoudigd beheer van neerhofdieren bij. "Als blijk van appreciatie voor de werkzaamheden van het Steunpunt Levend Erfgoed en als blijk van vertrouwen in de toekomst, heb ik beslist om de werkingsmiddelensubsidie van het steunpunt te verhogen tot 55.000 euro per jaar", besloot de minister .

bron: Belga