Schauvliege erkent dat ze geen contact had met Staatsveiligheid

Schauvliege erkent dat ze geen contact had met Staatsveiligheid

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) erkent dat ze geen contact heeft gehad met de Staatsveiligheid voor haar opvallende uitspraken in een speech bij het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS). "Ik excuseer me voor die uitspraken", zei de CD&V-minister dinsdag in De Ochtend. Toch vindt Schauvliege niet dat ze heeft gelogen. "Ik heb niet willens nillens de waarheid verdraaid. Ik heb niet gelogen, ik heb me vergaloppeerd", aldus Schauvliege. In een toespraak bij het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) in Lierde heeft minister Schauvliege opmerkelijke verklaringen gedaan over de klimaatbetogingen. Zo zei ze dat de klimaatmarsen en de spijbelacties op donderdag deels opgezet spel zijn. Dat zou volgens haar te maken kunnen hebben met wraakacties van natuurorganisaties, die maar moeilijk konden verteren hoe toenmalig minister van Landbouw Vera Dua (Agalev/Groen) aangepakt werd op betogingen van landbouwers.

In haar toespraak zegt Schauvliege ook dat haar uitspraken steunen op informatie vanuit de Staatsveiligheid. "Ik weet wie achter heel die beweging zit, zowel van de zondagse betogingen als de spijbelaars op donderdag. Men heeft me dat ook verteld vanuit de Staatsveiligheid. Ik kan u garanderen dat ik niet alleen spoken zie, en dat er wel wat meer achter zit dan spontane solidariteitsacties met ons klimaat", zei ze.

Maar die uitspraken over de Staatsveiligheid trekt Schauvliege nu in. "Die uitspraak klopt niet", erkent ze. Schauvliege geeft toe dat ze geen contact heeft gehad met de Staatsveiligheid. "Ik heb de voorbije week veel bagger over mij heen gekregen. Ik heb weinig geslapen en ik heb me laten meeslepen door een bepaalde frustratie", zei ze in De Ochtend. "Ik ben ook maar een mens en kan me vergissen", klonk het.

Toch vindt de CD&V-minister niet dat ze heeft gelogen. "Ik heb niet gelogen. Ik heb me vergaloppeerd. Ik heb niet willens nillens de waarheid verdraaid." Kan Schauvliege na haar uitspraken wel minister blijven? "Het is niet aan mezelf om daarover te oordelen", klonk het. "Het is jammer dat die uitspraak is gebeurd. Maar ik kan een mooi palmares voorleggen op het vlak van klimaat. Ik zou dat werk graag verderzetten", aldus Schauvliege.

De CD&V-minister heeft naar eigen zeggen ook al contact gehad met haar voorzitter Wouter Beke. "Ook hij betreurt dat die uitspraak is gebeurd. Maar de voorzitter weet dat ik werk op basis van verzoening en niet op basis van polarisering."

bron: Belga