Schauvliege in beroep tegen windmolenproject in Waalse Bitsingen

Schauvliege in beroep tegen windmolenproject in Waalse Bitsingen

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege is in beroep gegaan tegen het geplande Waalse windmolenproject in Bitsingen (Bassenge), net over de taalgrens. Tegen een ander project in Oerle (Oreye) trokken de gemeenten Heers en Tongeren al naar de Raad van State. Dat heeft de CD&V-minister geantwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA). In de loop van het jaar werden er langs Waalse kant verschillende vergunningsaanvragen ingediend voor windmolenprojecten op de taalgrens. De Waalse regering kende onder meer een vergunning toe aan het windmolenproject in Oerle/Oreye, waarop de gemeenten Tongeren en Heers naar de Raad van State trokken. De vergunningsaanvraag voor vijf windturbines van Windvision in Bitsingen/Bassenge werd dan weer geweigerd.

Voor het project van Elicio met negen windturbines in Bitsingen/Bassenge werd op 9 november 2016 wel een vergunning verleend. Maar daartegen heeft de Vlaamse regering op 2 december 2016 beroep aangetekend.

Vlaams parlementsvoorzitter Peumans roept op tot dringend overleg tussen Vlaanderen en Wallonië over het Waalse referentiekader voor de plaatsing van windmolens. Dat overleg wordt al langer gepland, maar heeft nog steeds niet plaatsgevonden.

bron: Belga