Schadebedrag bij fietsdiefstallen stijgt door populariteit van elektrische fietsen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vorig jaar zijn er in ons land 33.186 fietsen gestolen. Dat meldt mobiliteitsorganistatie Touring op basis van cijfers van de politie. Het aantal diefstallen blijft jaarlijks ongeveer gelijk, maar het schadebedrag stijgt wel omdat elektrische fietsen steeds populairder zijn. In 2017 zou het om 154 miljoen euro gaan. Officieel werden er 33.186 fietsen gestolen, maar in de praktijk ligt dat aantal veel hoger want amper 35 procent van de diefstallen wordt aangegeven. Touring schat dat het exacte aantal tussen de 100.000 en 150.000 ligt. Het gaat dan gemiddeld om 342 diefstallen per dag.

De verkoop van tweewielers bij de Belgische vakhandel steeg in 2017 licht met bijna 2 procent, werd begin dit jaar bekendgemaakt tijdens het fietsevent "Velofollies". Van de 490.000 fietsen die vorig jaar verkocht werden, waren 45 procent elektrisch aangedreven. Door de populariteit van de elektrische fietsen - die gemiddeld 2.325 euro kosten tegenover 900 euro voor een gewone fiets - is het schadebedrag van de diefstallen gestegen.

Het is volgens Touring daarom tijd om de strijd tegen diefstal op te drijven en de organisatie vraagt aan de overheid om een plan uit te werken. Omdat het vaak gaat om georganiseerde diefstal, zou de overheid bijvoorbeeld lokfietsen kunnen gebruiken om dieven te betrappen, luidt het. Dat zijn fietsen die uitgerust zijn met een opsporingssysteem. "Daarnaast zou de overheid meer moeten investeren in veilige fietsstallingen op belangrijke knooppunten en de lokale overheden kunnen fietsers sensibiliseren om hun fiets te laten graveren", klinkt het.

bron: Belga