Schade treinongeval Leuven is bijna opgeruimd

Infrabel is al goed gevorderd met de bergingswerken van het treinstel dat zaterdag ontspoorde nabij Leuven. NMBS heeft een rouwregister geopend voor de man die bij het ongeval om het leven kwam.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

In de nacht van zondag op maandag is het gekantelde rijtuig van de zaterdag in Leuven ontspoorde trein getakeld. De twee andere rijtuigen die nog op de sporen stonden, zijn 's ochtends opgetild en gekoppeld aan een hersporingstrein, die omstreeks 8 uur ermee op weg ging naar Mechelen.

De bergingsoperatie van de rijtuigen is daarmee zo goed als voltooid, en is veel sneller verlopen dan verwacht, zo meldt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Wel moeten er nog aanzienlijke herstellingswerken gebeuren op de plaats van het ongeval, die mogelijk nog tot het eind van deze week zullen aanslepen.

De NMBS heeft in het station van Leuven een rouwregister geopend voor de 21-jarige man uit Waals-Brabant die zaterdagmiddag verongelukte. Het rouwregister ligt nog tot en met donderdag in de inkomhal van het station. Bij het ongeval vielen één dode en 28 gewonden.

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel betreurt ondertussen "foutieve berichtgeving over de werking van de wissel". "Ik kan formeel zeggen dat het technisch onmogelijk was dat de wissel heeft bewogen", aldus de spoorwegnetbeheerder. "Dat blijkt ook uit de controle van de wissel na het ongeval. De wissel bevond zich in de juiste en normale stand", aldus woordvoerder Petit.