Schade door ontspoorde goederentrein Aubange op 5 miljoen euro geraamd

Schade door ontspoorde goederentrein Aubange op 5 miljoen euro geraamd

De schade van de ontsporing van een goederentrein in Aubange (provincie Luxemburg) bedraagt naar schatting vijf miljoen euro. Dat heeft een woordvoerder van de spoornetbeheerder Infrabel vrijdag meegedeeld. In de nacht van donderdag op vrijdag is een goederentrein die op weg was naar de Italiaanse stad Mortara, en die geen gevaarlijke stoffen vervoerde, ontspoord tussen Aubange en Athus. De laatste twee van de 25 wagons gingen van de sporen. Bij het ongeval vielen geen gewonden, maar de spoorinfrastructuur raakte wel op verschillende plaatsen zwaar beschadigd. Het treinverkeer tussen Virton en Athus is onderbroken.

De beschadigde spoorlijn verbindt de Belgische havens met die in Zuid-Europa. Het is de op een na belangrijkste spoorwegverbinding voor het goederentransport. Elke week maken in België een vierhonderdtal treinen gebruik van de lijn.

"De herstellingswerken zullen tijd vergen. We verwachten dat het verkeer op de lijn binnen een tiental dagen kan worden hernomen", zegt woordvoerder Frédéric Sacré. "Het verkeer kan 's nachts wel via de klassieke spoorlijn Namen-Luxemburg."

Verwacht wordt dat het reizigersverkeer in het midden van de komende week al over één spoor kan worden hervat.

Over de oorzaak van de ontsporing bestaat nog geen duidelijkheid. Het parket heeft een onderzoek ingesteld. Infrabel stelt dat de oorzaak in elke geval niet bij de infrastructuur ligt.

bron: Belga