Schaamhaar scheren vergroot risico op soa

Schaamhaar scheren vergroot risico op soa

De wetenschappers stuurden een vragenlijst naar ruim 14.000 Amerikanen van 18 tot 65 jaar. De enquête ging onder meer over het verwijderen van het schaamhaar en het seksleven.  In totaal stuurden 7.580 mensen een antwoord terug.

Uit de reacties blijkt dat driekwart het schaamhaar af en toe scheert. Zo'n 17% verwijdert de boel meer dan elf keer per jaar en 22% werkt het dagelijks bij. In totaal heeft 13% (943 Amerikanen) ooit last gehad van een soa.

Scheergerief en schaar

De mensen die de venusheuvel onder handen nemen, zijn doorgaans jonger en hebben meer sekspartners dan diegenen die kiezen voor puur natuur. Voor het klusje grijpen mannen het vaakst naar een elektrisch scheerapparaat (42%), terwijl vrouwen de voorkeur geven aan het scheermesje (61%). Een op de vijf mannen en vrouwen doet beroep op een schaar.

De meest opvallende bevinding is dat de kans op een soa maar liefst 80% hoger ligt bij ondervraagden die de haartjes weghalen dan bij mensen die dat nog nooit hadden gedaan. Hoe vaker het scheermesje erbij werd gehaald, hoe groter het risico. Wie dit dagelijks of minstens één keer per maand doet, heeft zelfs een 3,5 tot 4 keer verhoogd risico.

Wondjes

Fanatieke scheerders lopen mogelijk meer risico omdat scheren kleine wondjes in de huid veroorzaakt, waardoor virussen en bacteriën gemakkelijker het lichaam kunnen binnendringen.

De resultaten zijn verontrustend, maar de Amerikaanse bollebozen nuanceren ook. De studie is namelijk gebaseerd op zelfrapportage. Hierdoor weten de wetenschappers niet wat er eerst was: de kale intieme zone of de soa. Bovendien hebben ze geen rekening gehouden met het condoomgebruik.