Is schaamhaar opnieuw in de mode?

Is schaamhaar opnieuw in de mode?

Volgens Vogue behoort het aanpakken van ons schaamhaar tot het verleden. Het taboe rond schaamhaar zou aan het verdwijnen zijn. Dit is duidelijk te zien in de popcultuur. Denk maar aan de ongeschoren oksels van Madonna of tv-personages als die van Gaby Hoffman in 'Girls' en Ilana Glazer in 'Broad City'.

Paz Stark, eigenares van het gerenommeerde schoonheidsverzorgingssalon Stark Waxing Studio in Los Angeles, vertelt dat meer en meer vrouwen vragen om niet meer alles te waxen. "De meeste dames vragen nu om hun haren te trimmen en op te kuisen aan de randen. Ze willen een vollere en natuurlijkere look daar vanonder", legt ze uit. "Ik heb het gevoel dat de brazilian wax niet uit de mode is, maar dat vrouwen het gewoon op hun eigen manier willen. Minder strak en afgelijnd."

Waarom hebben we schaamhaar?

Lichaamsbeharing beschermde in de oertijd tegen de kou. Groeiend schaamhaar was daarbij een indicatie dat vrouwen en mannen geslachtsrijp waren. Door de evolutie is schaamhaar nu minder noodzakelijk, maar we hebben het nog steeds. Een van de redenen is dat de schaamstreek kliertjes bevat die feromonen produceren. Feromonen zijn hormonale geurstoffen die een rol spelen bij of je iemand (seksueel) aantrekkelijk vindt. Deze feromonen worden door het schaamhaar vastgehouden en verspreid

Waarom heeft de een weinig en de ander veel schaamhaar?

Of je veel of weinig schaamhaar hebt hangt af van het ras. Over het algemeen zijn Japanse en Koreaanse mensen minder behaard. Zij doen er dan ook veel aan om er hariger uit te zien. Sommige vrouwen gebruiken zelfs schaamhaarpruikjes.

Marokkaanse en Turkse mannen en vrouwen hebben veel meer schaamhaar. Volgens de islam wordt het scheren van lichaamshaar zowel bij mannen als bij vrouwen als hygiënische maatregel gezien net als tanden poetsen en handen wassen. Ook de hoeveelheid testosteron in het lichaam zorgt voor meer of minder schaamhaar bij zowel mannen als vrouwen.

Voordelen

Je schaamhaar heeft volgens het blad ook een groot voordeel. Het dient als bescherming van het genitale gebied en dan vooral voor de erg gevoelige vaginaopening. Ook is het absoluut niet minder hygiënisch om je haar te laten staan. Al moet je het wel net als je hoofdhaar behandelen en regelmatig eens wassen.

[polldaddy poll="9965164"]