Schaakkampioene boycot WK in Iran wegens verplichte sluier

Schaakkampioene boycot WK in Iran wegens verplichte sluier

Het WK schaken voor vrouwen wordt in 2017 georganiseerd in de Iraanse hoofdstad Teheran. Volgens de Iraanse wet is het voor vrouwen verplicht om een sluier te dragen als ze in het openbaar zijn. Dat zint veel schaaksters niet. De Amerikaanse kampioene Paikidze heeft daarom besloten verstek te geven voor het toernooi.

Op Instagram verduidelijkt Paikidze dat haar beslissing geen aanval is op Iran of de islam. "Het is voor mij onaanvaardbaar dat een wereldkampioenschap voor VROUWEN georganiseerd wordt in een land waar vrouwen niet beschikken over fundamentele rechten en behandeld worden als tweederangsburgers", aldus de grootmeester op het sociale netwerk. Paikidze voegde ook toe dat ze heel wat steun uit Iraanse hoek krijgt voor haar beslissing. Een petitie tegen de beslissing van schaakbond FIDE werd al meer dan 8.000 keer ondertekend.

Niet alle schaaksters zijn even opgetogen met de boycot. Voor de Iraanse grootmeester Mitra Hejazipour is het toernooi net een grote kans om Iraanse vrouwen te inspireren. "Als Iran dit evenement kan organiseren, dan is dat een grote stap voor ons. Het zal niet alleen onze schaaksters een duwtje in de rug geven, ook vrouwen in andere sporttakken zouden hiermee geholpen worden", aldus de regerende Aziatische kampioene bij The Guardian.

Schaakbond FIDE reageert ook lauwtjes op de weigering van Paikidze. "Overal waar ik kom, kleed ik me volgens de traditie van het land. Zo wil ik mijn respect betuigen. Niemand heeft me het ooit gevraagd", aldus voorzitter Susan Polgar bij The Telegraph.