Sanne Cant verovert eerste regenboogtrui op WK veldrijden

Sanne Cant verovert eerste regenboogtrui op WK veldrijden

Sanne Cant is de nieuwe wereldkampioene veldrijden. In het Luxemburgse Bieles klopte ze vandaag de Nederlandse topfavoriete Marianne Vos in de sprint. Het is de eerste wereldtitel voor een Belgische bij de vrouwen. Aan de streep schreeuwde de 26-jarige Cant, vorig jaar derde, het uit. De Kempense had tot voor vandaag al drie WK-medailles in haar trofeeënkast: twee bronzen (2012 en 2016) en één zilveren (2015). Een gouden plak ontbrak echter nog, maar daar kwam in Bieles verandering in.

Bij het ingaan van de derde ronde had Vos een kloofje geslagen op achtervolgers Cant en Lucinda Brand. De Belgische kampioene reed vervolgens naar de zevenvoudige wereldkampioene, maar ook de Nederlandse Brand bleef aanklampen. In de vierde ronde telde de kopgroep vier rensters, nadat de Tsjechische Katerina Nash de aansluiting had gemaakt. Vos schudde opnieuw aan de boom, maar Cant bleef in het spoor van de Nederlandse. De topfavoriete profiteerde van een valpartij van onze landgenote. Bij het aansnijden van de slotronde telde Vos acht seconden voorsprong op Cant. Maar ook de Nederlandse kende pech, haar ketting liet haar in de steek. De twee tenoren reden samen naar de meet. In een erg spannende finale trok Cant in de sprint aan het langste eind, meteen de eerste Belgische medaille in Bieles. Nash versloeg Brand in de spurt om de derde plaats. Ellen Van Loy werd achtste.

Cant volgt op de erelijst de Nederlandse Thalita de Jong op. De Jong verdedigde haar wereldtitel niet.

Eerder op de dag waren er wereldtitels voor de Brit Thomas Pidcock bij de junioren en de Nederlandse Annemarie Worst bij de vrouwen beloften (U23). Morgen volgt het WK bij de mannen beloften (11u) en mannen elite (15u).

bron: Belga