Salah Abdeslam vertrokken uit lokalen federale gerechtelijke politie

Salah Abdeslam heeft klokslag 17.00 uur de gebouwen van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) in de Brusselse Koningsstraat verlaten. In een ziekenwagen, begeleid door twee voertuigen van de politie en een helikopter van de federale politie, wordt de man nu overgebracht naar de gevangenis. Meer dan waarschijnlijk wordt dat de gevangenis van Brugge. Eerder vandaag werd Salah Abdeslam in verdenking gesteld voor deelname aan terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Salah Abdeslam werd gisterennamiddag rond 16.40 uur opgepakt bij een operatie van de speciale eenheden van de federale politie, in de Vierwindenstraat in Sint-Jans-Molenbeek. De voortvluchtige terreurverdachte raakte daarbij gewond en werd overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis, waar hij de nacht doorbracht. Rond 08.00 uur vertrok hij, in een ziekenwagen en onder politiebegeleiding, naar de lokalen van de FGP in de Koningsstraat.

Daar werd hij eerst ondervraagd door de speurders van de FGP. Salah Abdeslam kreeg daarbij de bijstand van een pro deo-advocaat. Rond de middag werd Abdeslam dan voorgeleid bij de onderzoeksrechter, ditmaal in aanwezigheid van zijn advocaat Sven Mary. De onderzoeksrechter stelde hem in verdenking voor deelname aan terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie en plaatste hem onder aanhoudingsbevel.

Omstreeks 16.00 uur dan betekende diezelfde onderzoeksrechter aan Salah Abdeslam het Europees aanhoudingsbevel dat het Franse gerecht tegen hem had uitgevaardigd. Abdeslam toonde zich volgens zijn advocaat bereid mee te werken met het Belgische gerecht maar verzette zich tegen zijn uitlevering aan Frankrijk.

Ten slotte vertrok rond 17.00 uur de ziekenwagen met Salah Abdeslam uit de gebouwen van de FGP, richting gevangenis.

bron: Belga