Ruzie tussen N-VA en CD&V houdt steun voor Demir tegen

Ruzie tussen N-VA en CD&V houdt steun voor Demir tegen

De storm rond de uitspraken van de staatssecretaris is nog niet gaan liggen. Demir (foto) zei vorige week zondag dat CD&V een "moslimpartij" was en dat voorzitter Wouter Beke zijn kiezers beschouwde als "kiesvee". De partij eiste excuses, maar die zijn er nog niet gekomen. Wel zwakte de politica haar uithaal in een Facebookpost af en bood ze premier Charles Michel (MR) haar verontschuldigingen aan.

Te weinig, vindt CD&V en het dreigde ermee dwars te liggen bij de goedkeuring van de beleidsbrieven van de staatssecretaris. Die nam acht weken geleden de functie over van partijgenote Elke Sleurs en stelt deze week haar plannen voor. Maar voor een stemming daarover is het dus nog wachten tot volgende week.

Bijkomend overleg

Het initiatief voor het uitstel kwam officieel van de premier, maar het had veel weg van een gecoördineerd manoeuvre van de federale regering. De eerste voorzet kwam van N-VA-Kamerlid Johan Klaps en die kreeg navolging van Servais Verherstraeten, fractieleider van CD&V in de Kamer.

Bijkomend overleg tussen de twee partijen lijkt nodig. Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) herhaalde in De Ochtend de eis van zijn voorzitter voor publieke excuses van de staatssecretaris.