Rutte en Wilders in fel debat zonder duidelijke winnaar

Rutte en Wilders in fel debat zonder duidelijke winnaar

De twee belangrijkste kandidaten van de Nederlandse verkiezingen, de liberale minister-president Mark Rutte (VVD) en zijn extreemrechtse uitdager Geert Wilders (PVV), hebben elkaar herhaaldelijk bestookt in een onderling tv-debat. Maar de discussie lijkt geen echt duidelijke winnaar te hebben opgeleverd. Geert Wilders benadrukte vooral de "onbetrouwbaarheid" van Mark Rutte, terwijl de uittredende minister-president vooral de nadruk legde op zijn ervaring als staatsman. Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) gingen maandagavond in de Erasmus Universiteit in Rotterdam een half uur lang een debat aan dat live te volgen was via het actualiteitenmagazine EénVandaag, op NPO1. Het was de eerste keer in deze verkiezingscampagne dat de twee belangrijkste deelnemers aan de Tweede Kamerverkiezing de degens kruisten. Ze spraken er over economie, zorg en immigratie.

Wilders legde in het debat onder meer de nadruk op enkele verbroken verkiezingsbeloftes van Mark Rutte. Volgens hem heeft Rutte dan ook een geloofwaardigheidsprobleem. De minister-president gaf toe dat "niet alles gelukt" is, maar benadrukte dat hij in tegenstelling tot Wilders wel zijn verantwoordelijkheid heeft opgenomen.

Rutte viel Wilders dan weer aan op zijn voornemen om Nederland uit de EU te laten stappen. "U legt anderhalf miljoen banen in de waagschaal. U wil Nederland in een chaos storten." Maar Wilders stelde dat een 'Nexit' "het beste is wat ons kan overkomen."

Ook wanneer het over immigratie ging, koos Rutte voor de aanval. Hij stelde dat de asielstroom van Syrische vluchtelingen "met meer dan negentig procent" heeft teruggedrongen, onder meer door de Europese deal met Turkije, maar dat hij daarbij nooit steun kreeg van Wilders.

bron: Belga