In rusthuizen staan 4.600 kamers leeg

In rusthuizen staan 4.600 kamers leeg

De druk op de wachtlijsten in de woonzorgcentra is fors verminderd. Daardoor staan er 4.600 bedden leeg, vooral in het midden- en luxesegment. Dat leidt tot kortingen op de dagprijs, blijkt vandaag uit een rondvraag van De Tijd. In Vlaanderen was jarenlang een nijpend chronisch tekort aan woongelegenheden in woonzorgcentra. Maar onder de vorige Vlaamse regering kwamen er zo'n 10.000 bij, tot 82.000 in totaal.

Daarnaast is er een kleine knik in de vergrijzingstrend. De generatie die tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren is, genereert vandaag een belangrijke instroom in de woonzorgcentra en toen werden er weinig kinderen geboren.

Bovendien is de rotatie in rusthuizen ook sterk toegenomen. De verblijftijd van een resident is in enkele jaren tijd gehalveerd tot anderhalf jaar. Als een kamer opnieuw in gebruik genomen wordt, is ze ook eerst een paar dagen niet bezet.

Door al die factoren is de bezettingsgraad gedaald van 96 procent in 2014 naar 94 procent in de eerste helft van 2019. Het aantal lege bedden steeg in die periode van 2.700 naar 4.600.

Het tijdelijke overaanbod zet druk op de dagprijs van contracten met nieuwe residenten. "Sinds vorig jaar zien we een nieuwe trend in de sector. Voor sommige kamers wordt 5 à 10 procent korting geboden, vooral voor de betere kamer. Kortingen hangen ook af van de regio en het bezettingsbeleid van een voorziening", stelt Geert Uytterschaut, CEO van Orpea België en voorzitter van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk, de sectorfederatie van private woonzorguitbaters.

bron: Belga