Rusthuis ontkent weigering van euthanasie

Huize Sint-Augustinus in Diest, dat woensdag door de burgerlijke rechtbank van Leuven werd veroordeeld voor de weigering van een afgesproken euthanasie, was tijdens de voorlezing van het vonnis niet vertegenwoordigd. Raadsman Ann Dierickx, die optreedt voor de overkoepelende vzw Sint-Annendael Grauwzusters, kwam uren later wel met een opvallende reactie aandraven. "Het rusthuis ontkent euthanasie geweigerd te hebben", stelde ze. Tijdens de behandeling op 18 mei hield de zorginstelling vol uit goede trouw te hebben gehandeld. De euthanasie zou niet verboden geweest zijn op grond van religieuze overtuigingen. De directie gooide de planning overhoop omdat de wet dat niet zou toelaten. Die stellingen werden woensdag door de rechtbank met klem verworpen.

Het rusthuis blijft echter ontkennen dat het de euthanasie weigerde. "De instelling gaat zeer zorgvuldig om met de wensen van de bewoners en past de wet nauwgezet toe", zei meester Dierickx. "Vanuit de eigen inspiratie besteedt de instelling veel aandacht aan zorg en begeleiding bij het levenseinde van de bewoners, ongeacht hun persoonlijke keuzes."

In één adem geeft het rusthuis wel toe dat de coördinerende en raadgevende arts weigerde om de euthanasie uit te voeren. "Maar hij kon en mocht die niet uitvoeren omdat hij de euthanasiewens nooit zelf heeft vastgesteld. Hij heeft dat ook nooit met de patiënte besproken, terwijl dat wettelijk vereist is." Het rusthuis heeft nog niet beslist om beroep aan te tekenen.

bron: Belga