Rusthuis in drie jaar fors duurder

Rusthuis in drie jaar fors duurder

Woonzorgcentra zijn in enkele jaren fors duurder geworden. Dat blijkt uit een doorlichting van de Vlaamse overheid, waarover De Tijd, Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad zaterdag berichten. Een verblijf in een Vlaams woonzorgcentrum kost gemiddeld 1.640 euro per maand, zonder extra kosten, zoals die voor de dokter, een tv-abonnement of de was. Volgens cijfers die de bank Belfius verzamelde, bleef die kostprijs in 2013 nog beperkt tot 1.500 euro per maand. Eenpersoonskamers zijn met een gemiddelde prijs van 55,14 euro per dag of 1.654 euro per maand duurder dan tweepersoonskamer, die weliswaar almaar zeldzamer worden. Voor een kamer met twee telt een bejaarde gemiddeld 49,72 euro per dag of 1.492 euro per maand neer.

Uit de cijfers van de Vlaamse overheid blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de provincies. Zo kost een rusthuisverblijf in Antwerpen, Brussel en Vlaams-Brabant een pak meer dan elders in Vlaanderen. Ook zijn OCMW-rusthuizen goedkoper dan vzw-instellingen; commerciële rusthuizen zijn de duurste.

De maandelijkse kosten liggen intussen al 400 euro hoger dan het gemiddelde werknemerspensioen. "Dat maakt van de betaalbaarheid van de ouderenzorg een issue, al moeten we niet panikeren", zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). De minister wijst erop dat elke rusthuisbewoner een toelage van 130 euro krijgt uit de Vlaamse zorgverzekering. Ook kunnen ouderen met een beperkt inkomen een beroep doen op een bijkomende premie, die voor de laagste inkomens kan oplopen tot 560 euro per maand. Toch erkent hij dat bejaarden meestal in hun eigen reserves moeten tasten om het rusthuis te kunnen betalen.

bron: Belga