Rusland rouwt om 92 slachtoffers vliegtuigcrash

Rusland rouwt om 92 slachtoffers vliegtuigcrash

Rusland rouwt om de 92 slachtoffers van de crash met de Tupolev Tu-154. In Moskou hebben treurende mensen bloemen neergelegd aan de hoofdzetel van het wereldberoemde Rode Leger-koor Alexandrov Ensemble. Op de promenade in Sotsji branden kaarsen voor de slachtoffers. De Tupolev Tu-154 van het Russische ministerie van Defensie met 92 inzittenden stortte zondag neer in de Zwarte Zee. Het vliegtuig verdween omstreeks 5.27 uur plaatselijke tijd, twee minuten nadat het was opgestegen in Sotsji, van de radar.

Het toestel was op weg van Moskou naar Syrië, met onder meer 64 leden van het Alexandrov Ensemble aan boord. Daarnaast waren er onder meer ook acht bemanningsleden, negen journalisten en militairen en medewerkers van de overheid aan boord. De Russische president Vladimir Poetin kondigde voor maandag een dag van nationale rouw aan.

Er wordt intussen nog altijd gezocht naar de slachtoffers en naar wrakstukken van het vliegtuig. Voor de kust van de badplaats Sotsji heeft het Russische leger daarvoor meer dan veertig schepen, vijf helikopters en 3.500 mensen ingezet. Duikers hadden eerder op de dag al een deel van de romp van het toestel aangetroffen, op zowat 1,6 kilometer van de kust. Voorlopig zijn elf slachtoffers geborgen, tien van hen zijn maandag al naar Moskou overgebracht voor identificatie.

Momenteel bestaat nog geen duidelijkheid over de oorzaak van de ramp. De inlichtingendienst FSB zag zich wel genoodzaakt om speculaties over een terreuraanslag de kop in te drukken. De meest waarschijnlijke oorzaken voor de ramp zijn een vogelaanvaring, een brandstofprobleem, technische mankementen of een fout van de piloot, zo beklemtoont de overheid. De hyopthese van een terreuraanslag "komt absoluut niet op de eerste plaats", deelde ook Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov mee.

bron: Belga