Rusland neemt maatregelen tegen terugtrekking VS uit INF-verdrag

Rusland neemt maatregelen tegen terugtrekking VS uit INF-verdrag

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd maatregelen te nemen als reactie op de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het bilaterale INF-verdrag. Dat melden staatsmedia vandaag. Over welke maatregelen het gaat, is niet bekendgemaakt. "Moskou heeft het recht om als reactie gepaste maatregelen te nemen. Uiteraard zal dit gebeuren", verklaarde Maria Zakharova, een woordvoerder van het ministerie, aan het persagentschap TASS, zonder concrete maatregelen te noemen. De VS trekken zich terug uit het verdrag met "als strategie zich te ontdoen van hun internationale wettelijke verplichtingen".

Het verhaal van de VS luidt dan weer dat ze zich terugtrekken omdat Rusland met de raketten van het type 9M729 (NAVO-code: SSC-8) het meer dan 30 jaar oude verbod schendt op nucleaire wapens voor de middellange afstand. Volgens informatie uit de VS zouden de raketten minstens 2.600 kilometer ver kunnen vliegen en in staat zijn om bijna alle hoofdsteden in Europa te treffen. De Russische regering verwerpt de beschuldigingen en garandeert dat het bereik van de 9M729 minder dan 500 kilometer bedraagt, wat in overeenstemming zou zijn met de voorwaarden van het verdrag.

Op de vraag om alle 9M729-raketten te vernietigen, wilde Zakharova niet ingaan. Ze riep de VS op om met bewijzen te komen voor de beschuldigingen, maar die zijn er volgens haar niet. "Er zijn geen satellietbeelden, geen beeldopnames", klinkt het.

bron: Belga