Rusland maakt een eigen, betrouwbare en gedetailleerde Wikipedia

Rusland maakt een eigen, betrouwbare en gedetailleerde Wikipedia

Rusland is van plan om zijn eigen Wikipedia te creëren om ervoor te zorgen dat de burgers toegang hebben tot een 'gedetailleerdere en betrouwbare bron' van informatie over hun land.

Het Kremlin beweert dat er teveel negatieve beweringen over Rusland en het regime staan op Wikipedia geschreven door critici en wil een meer pro-Kremlin-inhoud introduceren.

Wikipedia, de online encyclopedie die samengesteld en geschreven is door internetgebruikers over de hele wereld, heeft een pagina gewijd aan bijna elke regio of grote stad in Rusland, maar de bibliotheek van het Kremlin vindt dat niet goed genoeg.

"Na analyse van de bron is gebleken dat de bron niet in staat is gedetailleerde informatie te verstrekken over de regio en het leven in die regio," citeerde het staatspersbureau RIA een verklaring van de presidentiële bibliotheek.

"Daarom zijn we begonnen met de oprichting van een alternatief voor Wikipedia."

President Vladimir Poetin brandmerkte het internet eerder al als een speciaal project van de CIA en heeft gezegd dat het Kremlin haar online wereld moet beschermen tegen bedreigingen uit het Westen.

Sinds augustus moeten bloggers in Rusland met meer dan 3000 volgers zich registreren en voldoen aan de regels die worden toegepast op grotere media.

Sinds februari heeft de overheid de mogelijkheid om websites zonder gerechtelijk bevel te blokkeren.