Rusland en Uruguay strijden om groepswinst, Spanje en Portugal om kwalificatie

Rusland en Uruguay strijden om groepswinst, Spanje en Portugal om kwalificatie

Gastland Rusland en Uruguay trappen morgen om 16u00 in Samara de derde en laatste speeldag van de groepsfase op het WK voetbal af. Inzet is de eerste plaats in groep A. Beide landen wonnen hun eerste twee wedstrijden en zijn al zeker van hun plaats in de achtste finales. In Volgorad proberen Saoedi-Arabië en Egypte in extremis de nul achter hun naam weg te vagen. Bij een gelijkspel is Rusland de groepswinnaar. Het doelsaldo van de Russen is immers beduidend beter dan dat van de Uruguayanen (+7 tegenover +2). Uruguay kan geen beroep doen op José Gimenez. De verdediger van Atletico Madrid, matchwinnaar tegen Egypte, is met een dijblessure buiten strijd. Bij Rusland ontbreekt CSKA-middenvelder Alan Dzagoev, eveneens door een dijblessure.

Morgenavond om 20u00 valt de beslissing in groep B. Spanje en Portugal delen de leiding met 4 punten, maar geen van beide landen heeft de kwalificatie al op zak. In hun kielzog volgt Iran immers met 3 punten. Marokko heeft nog geen punt en kan zich niet meer plaatsen. Spanje neemt het in Kalingrad tegen Marokko op, Portugal geeft in Saransk Iran partij. Aan een gelijkspel hebben beide Iberische landen genoeg.

Europees kampioen Portugal rekent voor de kwalificatie eens te meer op zijn sterspeler Cristiano Ronaldo. Die scoorde drie doelpunten tegen Spanje en één tegen Marokko en zal tegen Iran zijn totaal nog willen aandikken. Met vier doelpunten deelt "CR7" momenteel de leiding in de topschuttersstand met Rode Duivel Romelu Lukaku. Iran blonk tegen Spanje (0-1) vooral uit door een stevige organisatie, maar zal tegen Portugal ook aanvallend meer moeten brengen. Alleen als Spanje met twee doelpunten verschil verliest, is een 0-0 gelijkspel voor Iran voldoende.

In de achtste finales ontmoet de winnaar van groep A de tweede van groep B en vice versa.

bron: Belga