Rusland eist terugtrekking van Navo-troepen

Rusland eist terugtrekking van Navo-troepen

Na de Navo-Ruslandraad van woensdag in Brussel is er geen merkbare beterschap in de betrekkingen tussen Rusland en de Navo. Beide partijen zegden dan wel dat de sfeer goed zat tijdens de gesprekken, toch bleven ze het oneens. "Het was een goede gelegenheid om elkaars standpunten toe te lichten", zei Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de Navo woensdagavond. Hoofdthema van de ontmoeting waren de resultaten van de Navo-top in Warschau. Moskou heeft kritiek op de beslissing van de Navo om enkele duizenden soldaten naar haar oostflank te verschuiven. Voor de Navo gaat het om een reactie op het conflict in Oekraïne en zijn haar oostelijke lidstaten bang voor een Russische aanval. Vooral Litouwen, Letland, Estland en Plen voelen zich bedreigd.

"De actie van Rusland in Oekraïne heeft de veiligheid in de Europees-Atlantische gebied geschaad", zei Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de Navo, na afloop. De Russische ambassadeur bij de Navo, Alexander Gruschko, eiste dan weer de terugtrekking van alle Navo-soldaten die al aanwezig zijn in de buurt van de Russische grens. De beslissing van afgelopen weekend moet voor hem bevroren worden. "Rusland is geen gevaar voor de leden van de alliantie", zei de diplomaat.

De Navo-Ruslandraad is het belangrijkste forum voor dialoog tussen de Navo en Rusland. Het is al de tweede keer dat de raad dit jaar plaatsvindt, nadat dat twee jaar niet was gebeurd vanwege de crisis in Oekraïne. Naar verluidt kwam het tijdens de raad wel tot concrete voorstellen voor maatregelen die de risico's op ongevallen bij militaire manoeuvres moeten vermijden.

bron: Belga