Ruim 750 mensen per dag vliegen tussen Brussel en Amsterdam

Ruim 750 mensen per dag vliegen tussen Brussel en Amsterdam

Vanop Zaventem vliegt de Nederlandse maatschappij KLM momenteel vijf keer per dag van en naar Amsterdam. Het gaat om zogenoemde feedervluchten: passagiers worden naar de luchthaven Schiphol gevlogen, de hub van KLM in Amsterdam, waar ze overstappen op een langeafstandsvlucht, of omgekeerd.

Kritiek

Maar regelmatig komt er kritiek op dergelijke korte vluchten. Beide luchthavens liggen in vogelvlucht op maar ongeveer 150 kilometer van elkaar, een vlucht duurt soms maar 22 minuten. In Nederland was er eerder dit jaar een meerderheid in de Tweede Kamer om de Amsterdam-Brusselvluchten af te schaffen, maar zo ver kwam het uiteindelijk niet. Zo'n verbod zou indruisen tegen de Europese vrijemarktregels. Bij ons pleitte onder meer de partij Groen al dat «kortere vluchten plaats moeten maken voor treinverkeer».

Gebrekking treinaanbod

Maar dan moet het treinaanbod wel volgen. In het station van Brussels Airport stoppen momenteel bijvoorbeeld geen hogesnelheidstreinen. Wie met de Thalys vanuit Parijs of Amsterdam naar Zaventem wil gaan, moet overstappen in Brussel-Zuid. Thalys heeft ook niet onmiddellijk plannen om zijn treinen te laten stoppen op de luchthaven. De Beneluxtrein stopt wel in Schiphol en Brussels Airport, maar de reistijd tussen beide luchthavens bedraagt meer dan twee uur.

Londen nog populairder

Twee andere korte verbindingen - 300 tot 350 kilometer in vogelvlucht - vervoeren nog veel meer passagiers. Zo is Londen de vijfde bestemming vanuit Zaventem (688.333 reizigers in 2018), Frankfurt staat op plaats 8 (589.109 passagiers).