Ruim 2.000 duiven geven lichtshow in New York

De Amerikaanse kunstenaar Duke Riley heeft afgelopen weekend een eerste voorstelling gegeven van zijn nieuwste project: Fly By Night. Aan de pootjes van maar liefst 2.000 duiven hing hij led-lampjes, wat voor een prachtige lichtshow in de lucht tot stand brengt.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

De komende drie maanden zullen de duiven van Riley gedurende het weekend een voorstelling geven in Brooklyn, één van de stadsdelen van New York. Of dat hoopt hij toch, want na afloop van de show zijn de dieren telkens weer vrij. “Gelukkig keren de beestjes meestal terug naar de plaats waar ze vertrokken zijn”, vertelt de kunstenaar aan W Magazine.

Om de duiven hun eigen choreografie over de East River uit te laten voeren, roepen Riley en zijn team naar de dieren in de lucht, blazen ze op fluitjes en imiteren ze haviken door te zwaaien met stokken waaraan zwarte plastic zakken bevestigd zijn. Na een halfuurtje keren de duiven weer terug naar een liefhebber in Brooklyn, die recentelijk veel van zijn vogels verloor bij een brand.

 

Meer dan een jaar is de Amerikaanse kunstenaar bezig geweest om de 2.000 duiven bij elkaar te krijgen. Het merendeel komt van duivenmelkers uit de stad die hun vogels moesten wegdoen, bijvoorbeeld wegens een verhuizing of strengere huisregels. De overige vogels zijn geleend.

Hij kwam op het idee om de duiven te voorzien van ledlampjes toen hij las over het inzetten en trainen van duiven tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ik heb altijd al iets met vogels gehad”, klinkt het. Riley vergelijkt zijn lichtshows graag met een “schilderij in de lucht”. Daarnaast wil hij met 'Fly By Night' een eerbetoon brengen aan de uitstervende duivenmelkers van New York.

Foto Pexels