Ruim 15.000 leerlingen steken handen uit de mouwen voor YOUCA Action Day

Donderdag ruilen meer dan 15.000 jongeren in Vlaanderen en Brussel voor één dag de schoolbanken in voor de werkvloer naar aanleiding van de YOUCA Action Day, de vroegere Zuiddag. Het loon dat ze verdienen gaat grotendeels naar een project van Plan International in Ecuador. De jongeren gaan bij verschillende bedrijven en in verschillende functies aan de slag, van social influencer bij Torfs, over departementshoofd bij Hogeschool PXL tot sidekick van verschillende Vlaams parlementsleden.

Voor dat werk krijgen de leerlingen vijftig euro, dat naar het goede doel gaat. YOUCA koos dit jaar onder meer voor een project van Plan International dat jongeren seksuele voorlichting geeft in Ecuador. In het land zijn seksuele intimidatie en geweld een groot probleem. Daardoor wordt één meisje op de zes moeder tussen haar vijftien en negentien jaar en is één op de vijf getrouwd op haar achttiende. Voor jongeren is er weinig toegang tot seksuele en reproductieve voorzieningen.

In juli trokken vijf Belgische jongeren naar Ecuador en in oktober verblijven twaalf Ecuadoranen op hun beurt in ons land. Ze bezoeken deelnemende scholen om hun ervaringen te delen en het project van Plan International uit te leggen. "Dit is een unieke kans voor Belgische en Ecuadoraanse jongeren om met elkaar in contact te komen", aldus covoorzitter Kaat Van Overveldt.

bron: Belga