Rozemarijn is het nieuwe wondermiddel om je beter te concentreren

Rozemarijn is het nieuwe wondermiddel om je beter te concentreren

Wetenschappers Mark Moss en Victoria Earle van de Northumbria University zijn al een tijdje gefascineerd door rozemarijn. Om het effect van het kruid te bestuderen, voerden ze enkele experimenten uit bij veertig leerlingen tussen tien en elf jaar oud.

De jonge proefkonijnen werden opgedeeld in twee groepen. De tieners kregen allemaal de opdracht om een reeks geheugentests uit te voeren, maar op voorhand moesten ze tien minuten wachten in een aparte kamer. De kinderen uit de eerste groep zaten in een ruimte waar een duidelijk aroma van rozemarijn hing. In de andere kamer was geen geur te bespeuren. Uiteindelijk bleken de studenten die aan het Provençaalse kruid hadden kunnen snuffelen, 5 tot 7%% beter te scoren op de proeven.

Gevoelige reukzin

Moss vermoedt dat onze reukzin ontzettend gevoelig is en bepaalde boodschappen kan sturen naar ons brein. Zo is de wetenschapper ervan overtuigd dat geuren bepaalde neurotransmitters in onze hersenen, die verbonden zijn met het geheugen, kunnen beïnvloeden. Hij zal deze bevindingen presenteren tijdens de jaarlijkse conferentie van The British Psychological Society.