Royal Navy onderschept Russische onderzeeër in het Kanaal

Een Russische onderzeeër werd dinsdag en woensdag geëscorteerd door de Britse Royal Navy in het Engelse kanaal, toen die de Straat van Dover naderde, niet ver van de Belgische kust. De onderzeeër "Stary Oskol" en de sleepboot "Altai" die hem vergezelde, werden dinsdag onderschept door een Britse fregat, de HMS Kent, toen ze zeestraat tussen Groot-Brittannië en Frankrijk naderden ter hoogte van Dover, zo schrijft de krant The Telegraph.

De Britse minister van Defensie Michael Fallon was vol lof over het optreden van de Royal Navy. "Dit toont aan dat

het nauwlettend bewaken van internationale en territoriale wateren Groot-Brittannië veilig houdt en ons beschermd tegen mogelijke bedreigingen". De kapitein van de Britse fregat, Daniel Thomas, zei dat de boot gelokaliseerd werd met de hulp van de NAVO-bondgenoten en dat de onderzeeër gedurende zijn hele passage geëscorteerd zou worden.

De Russische ambassade in Londen omschreef de doortocht aan lage snelheid door internationale wateren als "routine", en beschuldigde de Britse regering ervan "hun bevolking bang te maken" door te doen uitschijnen dat Rusland een bedreiging vormt.

In Moskou zelf zei het Russische ministerie van Defensie "verrast" te zijn over de artikels die hierover verschenen in de Britse pers.

Volgens het Russische persagentschap Itar-Tass keerde de Stary Oskol terug naar de Russische vloot in de Zwarte Zee, na oefeningen in de Oost- en Noordzee.

bron: Belga