Rosberg pakt de zege na incidentrijke race

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Duitse vicewereldkampioen Nico Rosberg (Mercedes) heeft zondag de Grote Prijs Formule 1 van België gewonnen, dat is de dertiende WK-manche van het seizoen. Rosberg reed op het circuit van Spa-Francorchamps tijdens een incidentrijke race van start tot finish aan de leiding en haalde het zo van de Australiër Daniel Ricciardo (Red Bull) en zijn Britse ploegmaat Lewis Hamilton. De regerende wereldkampioen en WK-leider heeft een stevige inhaalrace achter de rug, want hij moest zondag van in de pitlane starten. Dankzij zijn derde plaats behoudt hij in de WK-stand de leiding, hij heeft nog een voorsprong van negen punten op Rosberg.

Voor Rosberg was het de eerste zege in zijn carrière op Spa-Francorchamps. Zijn vorige zege dit seizoen dateerde al van 19 juni. Toen won hij in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe de GP van Europa. De vorige vier GP's werden allemaal gewonnen Hamilton. De volgende GP staat komend weekend in het Italiaanse Monza op het programma.

De Grote Prijs Formule 1 van België kende zondag een turbulente start. Even later volgde er de rode vlag waardoor de race voor onbepaalde tijd werd stopgezet. Na een zwakke start van de Nederlander Max Verstappen kwam de Red Bull-rijder al in de eerste bocht in aanrijding met de Ferrari van viervoudig winnaar Kimi Räikkönen, die op zijn beurt zijn teamgenoot Sebastian Vettel raakte. Beide Ferrari's werden daardoor ver teruggeslagen. Bij de botsing raakte ook de voorvleugel van Verstappen beschadigd. De achttienjarige coureur handhaafde zich nog wel even op de tweede plek, maar werd op het lange parcours van ruim 7 kilometer door steeds meer piloten gepasseerd. Verstappen slaagde erin de pits te bereiken, waar een nieuwe vleugel op zijn bolide van Red Bull werd gemonteerd. Vanaf de zeventiende plek moest de Nederlander aan een inhaalrace beginnen, uiteindelijk zou hij op de elfde stek buiten de punten eindigen. Een teleurstelling dus voor de vele Nederlandse fans die naar de Belgische Ardennen waren afgezakt.

Door de brokstukken op de baan kreeg Carlos Sainz Jr. even later een klapband. Ook voor Ericsson, Button en Wehrlein was de GP van België al snel afgelopen. Kevin Magnussen maakte vervolgens met zijn Renault een horrorcrash. Boven op de Raidillon verloor de Deen de controle over zijn bolide, waardoor hij op topsnelheid tegen de bandenmuur smakte. De Safety Car moest het circuit op, even later werd de race zelfs volledig stilgelegd om de schade aan het circuit te herstellen. Na een oponthoud van ongeveer twintig minuten kon er opnieuw geracet worden.

bron: Belga