Ronde van Zwitserland laatste grote test voor Tour

Ronde van Zwitserland laatste grote test voor Tour

In Baar start morgen de 80e editie van de Ronde van Zwitserland (WorldTour). Naast de Dauphiné een andere belangrijke voorbereidingskoers op de Tour de France, al maken enkele renners, vooral Zwitsers, er vaak een doel op zich van. Toegegeven, in vergelijking met het Critérium du Dauphiné oogt het deelnemersveld maar mager in Zwitserland. De grote klassementsrenners koersen in Frankrijk. De strijd om de eindzege zal wellicht gaan tussen Geraint Thomas, vorig jaar tweede en dit jaar eindwinnaar van Parijs-Nice, eindwinnaar van 2015 Simon Spilak, drievoudig titelverdediger Rui Costa, die er na een jaartje overslaan weer bij is, thuisrijder Mathias Frank, klimmer Rafal Majka en ook de Amerikaan Tejay van Garderen zal wellicht al eens willen scoren met het oog op de Tour.

De Ronde van Zwitserland start met een proloog van 6,4 kilometer. De renners moet ook op de voorlaatste dag nog eens tegen de klok aan de slag met een tijdrit van 16,8 kilometer. In vergelijking met vorig jaar staan er minder tijdritkilometers op het programma. Toen werd er immers afgesloten met een tijdrit over 38,4 kilometer in Bern.

Tussendoor krijgen de sprinters, dan kijken we naar Michael Matthews, Peter Sagan en Fernando Gaviria, enkele kansen, zoals in de etappes van zondag, maandag en dinsdag. Vanaf woensdag volgen drie zware bergritten met telkens aankomst boven, op een klim buiten categorie of van eerste categorie en met op vrijdag de koninginnenrit naar Sölden, waar de aankomst na 12 kilometer klimmen naast de Rettenbachgletsjer ligt. Zaterdag volgt dan nog een tijdrit over een glooiend parcours, zondag wacht een bergrit met twee beklimmingen buiten categorie, met een lange afdaling van 17,5 kilometer naar de finish.

Bij de Belgen is het uitkijken naar de prestatie van Philippe Gilbert, tweevoudig ritwinnaar in de Ronde van Luxemburg en Tim Wellens die terug in competitie keert na de Giro. Van Jasper Stuyven, Tom Van Asbroeck, Jürgen Roelandts en Tosh Van Der Sande mag verwacht worden dat ze zich zullen mengen in de sprint. Voorts wil Tiesj Benoot in de Ronde van Zwitserland de laatste hand leggen aan zijn voorbereiding op het BK waar hij een parcours op zijn maat vindt.

bron: Belga