Ronde van de Haut-Var - Ciccone verrast grote namen in Frankrijk, Vanmarcke verliest leiderstrui

Ronde van de Haut-Var - Ciccone verrast grote namen in Frankrijk, Vanmarcke verliest leiderstrui

Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) heeft zaterdag de tweede rit in de Ronde van de Haut-Var (Fra/2.1) gewonnen. De Italiaan haalde het na 201,4 km tussen Le Cannet-des-Maures en Mons in een sprint bergop voor de Fransen Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) en Romain Bardet (AG2R). Hij neemt ook de leiderstrui over van Sep Vanmarcke (EF Education First). In de Franse rittenkoers stond zaterdag de koninginnenrit op het programma, over vijf gecategoriseerde beklimmingen. Vanmarcke wist dus dat hem een moeilijke dag te wachten stond en hij de leiderstrui zaterdagavond ongetwijfeld zou moeten afstaan. Dus besloot de West-Vlaming om mee te schuiven in de vroege vlucht. Samen met ook nog Alexis Gougeard (AG2R), Cyril Gautier, Arthur Vichot en Pierre Rolland (allen Vital Concept-B&B Hôtels). Al snel zag de leider het onmogelijke van zijn opdracht in en liet hij zich terugzakken uit de kopgroep.

De vier reden een bonus van zo'n vijf minuten bij elkaar, maar finaal zou de slotklim hun avontuur ten eind brengen. Op de Col de Bourigaille (8,8 km aan 5,2%) hield Rolland het langste stand, hij werd op 4 km gegrepen. De favorieten keken naar elkaar, veel roering was er niet en met 11 doken ze de slotkilometer in. Het was de 24-jarige Italiaan Ciccone die zijn eerste zege voor zijn nieuwe team boekte, zijn vierde in zijn carrière. Hij neemt ook de leiderstrui over van Sep Vanmarcke.

Eerder won Ciccone de Ronde van de Appenijnen in 2018, een rit in de Ronde van Utah in 2017 en een rit in de Giro in 2016.

bron: Belga