Ronde van de Algarve - Stybar sprint naar zege in slotrit, eindzege voor Pogacar

Ronde van de Algarve - Stybar sprint naar zege in slotrit, eindzege voor Pogacar

Zdenek Stybar (Deceuninck - Quick-Step) heeft zondag de slotrit in de Ronde van de Algarve (cat. 2.1) gewonnen. De 33-jarige Tsjech was op de slotklim Alto de Malhao sterker dan de Deen Soren Kragh Andersen en de Nederlander Wout Poels. De eindwinst is voor de jonge Sloveen Tadej Pogacar (UAE Team Emirates). De laatste etappe van de Portugese rittenkoers ging van start zonder onder meer Arnaud Démare en Jasper Stuyven, spek voor de bek van sprinters was de rit richting de Alto do Malhao toch niet. Het tempo lag in de beginfase hoog, waardoor pas na dertig kilometer een groep van dertien renners kon ontsnappen. Met Tim Declercq, Jasper de Buyst, Frederik Frison, Maarten Wynants en Kenneth van Bilsen zaten daar vijf Belgen bij. Stefan Küng kon zich dankzij een voorsprong van ruim vier minuten even virtueel leider noemen.

De koers brak open toen het peloton voor de eerste maal de slotklim in Malhao aanvatte. Declercq, Küng, de Buyst, Jonas Koch en Mads Pedersen bleven vooraan over. Achter hen vormde zich een groep van een dertigtal renners. Geen Fabio Aru daarbij, de Italiaanse klimmer moest zelfs niet-klimmers als Yves Lampaert laten voorgaan. David De la Cruz, vijfde in de stand, gooide met nog 23 kilometer te gaan de knuppel in het hoenderhok. Ook de tweede in de stand, Soren Kragh Andersen en Zdenek Stybar slopen mee. Stephen Cummings kwam even later aansluiten.

Kragh Andersen trok het groepje richting de versplinterde leiders, achterin brak de koers open tussen de beste klimmers. Amaro Antunes probeerde het met een speldenprik, leider Tadej Pogacar plooide maar brak niet. De la Cruz moest vooraan de rol lossen door het beukwerk van de Deense hardrijder Kragh Andersen. Die trok met Cummings en Stybar met een dikke minuut naar de voet van de Alto de Malhao. Daarop was het bij de eerste meters al einde verhaal voor Cummings.

Door aanvallen van onder meer Tao Geoghan Hart en Amaro Antunes kreeg Pogacar het schijnbaar lastig om alles te controleren, maar uiteindelijk bleek Enric Mas de beste klimmer van dat groepje. De Spanjaard fladderde richting de twee leiders in de laatste kilometer en nam Wout Poels met zich mee.

Stybar zat schijnbaar volledig à bloc in het wiel van Kragh Andersen, maar de Tsjech plaatste in de laatste hectometers een verrassende aanval. De gewezen veldrijder knalde naar zijn vijftiende profzege, Kragh Andersen werd tweede en Poels derde. De 20-jarige Pogacar redde zijn leiderstrui en kon als neoprof meteen zegevieren in een lastige ronde.

.

bron: Belga