Ronaldo, Messi en Van Dijk zijn de drie supergenomineerden, Hazard valt af

Ronaldo, Messi en Van Dijk zijn de drie supergenomineerden, Hazard valt af

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft vandaag haar drie supergenomineerden bekendgemaakt voor de trofee van Speeler van het Jaar, in het kader van The Best FIFA Football Awards. Bij de shortlist van tien genomineerden zat onze landgenoot Eden Hazard nog, maar hij viel af. Het gaat nog tussen Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Juventus) en Virgil van Dijk (Liverpool). Die laatste werd donderdag door de UEFA al bekroond tot Beste Speler van het voorbije Champions League-seizoen. Ook in de andere categorieën werd het lijstje van kanshebbers teruggebracht tot drie. Voor Trainer van het Jaar gaat het nog tussen Pep Guardiola (Manchester City), Jürgen Klopp (Liverpool) en Mauricio Pochettino (Tottenham). Alisson Becker (Liverpool), Ederson (Manchester City) en Marc-André ter Stegen (Barcelona) zijn de drie kanshebbers voor de trofee van Doelman van het Jaar. In de strijd om de Puskas Award, voor het mooiste doelpunt, bleven Messi, Juan Fernando Quintero en Daniel Zsori over.

Bij de vrouwen gaat de strijd voor Beste Speelster nog tussen Lucy Bronze, Alex Morgan en Megan Rapinoe. De beste coach bij een vrouwenteam wordt Jill Ellis, Phil Neville of Sarina Wiegman en in de competitie voor Beste Doelvrouw blijven Christiane Endler, Hedvig Lindahl en Sari van Veenendaal over.

Het publiek (dat online kan stemmen), journalisten en de aanvoerders en coaches van de nationale ploegen kunnen hun stem uitbrengen. De winnaar wordt bekendgemaakt op een gala op 23 september in Milaan.

De FIFA-awards staan sinds 2016 opnieuw los van de Ballon d'Or, de prestigieuze prijs die door het tijdschrift France Football wordt uitgereikt. Tussen 2010 en 2015 smolten beide prijzen samen tot één.

bron: Belga