Romeinse straten afgesloten door spreeuwenuitwerpselen

Romeinse straten afgesloten door spreeuwenuitwerpselen

tad. Zo moest Rome afgelopen weekend enkele straten langs de Tiber afsluiten voor het verkeer dankzij de spreeuwen.

Door de hevige regenval spoelden heel wat spreeuwenuitwerpselen van de bomen op de voetpaden en straten. Dat, in combinatie met rottende bladeren, zorgde voor een glibberige brij. Het gladde goedje veroorzaakte naar verluidt scooter- en auto-ongevallen, waardoor het stadsbestuur zich genoodzaakt zag om enkele straten af te sluiten. Gemeentewerkers met hogedrukreinigers maakten de wegen opnieuw begaanbaar.

De spreeuwen nemen het ervan wanneer ze in Rome zijn. Overdag doen ze zich tegoed aan vruchten van de olijfgaarden rond de stad, om 's avonds terug te keren naar het historisch centrum voor de warmte en het licht. Dat dieet zorgt er blijkbaar voor dat hun uitwerpselen bijzonder glad zijn. Door hun grote aantallen zijn bomen, straten en zelfs auto's al gauw bedolven onder spreeuwenuitwerpselen.

Bovendien begon Rome dit jaar door budgetbeperkingen laat aan de maatregelen die moeten voorkomen dat de spreeuwen samenvlokken in de bomen aan de Tiber. Normaal gezien worden er luidsprekers opgehangen, waaruit de geluiden die spreeuwen maken wanneer een roofvogel nabij is weerklinken. Door besparingen werd er in november geëxperimenteerd met echte valken, maar dat bleek slechts een gematigd succes.