Romeinen moeten op waterrantsoen

In de Italiaanse hoofdstad Rome worden de inwoners mogelijk op waterrantsoen gezet. Vanwege de droogte, de aanhoudende hittegolf en de lekkende aquaducten werd extra water gepompt uit het Bracciano-meer, maar daarmee wordt gestopt omdat het waterpeil er te laag staat.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Rome kampt al even met een watertekort door de uitzonderlijke omstandigheden. Ruim drie miljoen Romeinen worden erdoor getroffen. In de meeste delen van de stad blijft de overlast beperkt tot een lagere waterdruk, maar op andere plaatsen dreigt een volledige afsluiting van de toevoer. Ziekenhuizen en brandweerdiensten worden wel nog van voldoende water voorzien.

Rotatiesysteem

Volgens het waterbedrijf Acea is een rantsoenering voor de stad in de loop van volgende week onvermijdelijk, bericht de Italiaanse krant La Repubblica. Het bedrijf besliste eerder al om de drinkfonteintjes in de stad af te sluiten om de watervoorraad te sparen. Maar nu de lokale autoriteiten hebben beslist om de toevoer uit het Bracciano-meer stop te zetten, "is een waterrantsoenering onvermijdelijk".

Acea zou denken aan een rotatiesysteem, waarbij de stad in twee delen wordt opgedeeld en de helft van de inwoners afwisselend van watertoevoer wordt afgesloten. Volgens het hoofd van de lokale overheid, Nicola Zingaretti, hoeft het zo'n vaart niet te lopen. Hij beweert dat slechts 8% van het water in de stad uit het Bracciano-meer komt. "Acea heeft dus nog tijd om een oplossing te vinden", maakt hij zich sterk.

Wijn en olijven

Ook de landbouw in Italië lijdt onder het watertekort, met onder meer gevolgen voor de traditionele Italiaanse wijn en de olijven. De boerenlobbygroep Coldiretti schatte dat de schade kan oplopen tot 1,9 miljard euro.