Rome krijgt vrouw als burgemeester

Rome krijgt vrouw als burgemeester

De bevallige Virginia Raggi heeft met gemak Roberto Giachetti van de Democratische Partij (PD) verslagen. Haar centrumlinkse tegenstander blijft steken op 32,8%, zo blijkt na het tellen van alle stemmen.

Het is de eerste grote overwinning van de MoVimento 5 Stelle, opgericht door activist, blogger, komiek, acteur en politicus Beppe Grillo die ook de partijleider is. De M5S strijdt tegen schandelen in de Italiaans politiek en pleit voor directe democratie. Maar de toekomstige burgemeester van Rome is wel gematigder dan haar partij. Zo is Raggi niet euro-sceptisch. In haar campagne ijverde ze voor een ‘propere' stad waarin corruptie de kop wordt ingedrukt, en het openbaar vervoer en de afvalophaling efficiënter georganiseerd zijn. Volgens de advocate is het ook Romes plicht om asielzoekers op te vangen.

Zware klap voor premier

Voor de Italiaanse premier Matteo Renzi is Raggi's overwinning een «zware nederlaag», aldus de krant La Stampa. Renzi gaf voor de burgemeestersverkiezingen al aan dat de uitslag geen invloed zal hebben op zijn regering. De vorige burgemeester Ignazio Marino kwam uit Renzi's linkse Democratische Partij (PD), maar moest opstappen door een belastingschandaal.

Andere steden

Niet alleen in Rome, maar ook in 125 andere steden vonden burgemeestersverkiezingen plaats. En ook in Turijn verliest Renzi's Democratische Partij. In Turijn won eveneens een kandidate van de Vijf Sterrenbeweging. Chiara Appendino versloeg daar met 54,56% oud-leider van de PD en ex-Justitieminister Piero Fassiso. Milaan krijgt dan weer wel een PD-burgemeester. Giuseppe Sala versloeg in de economische hoofdstad van het land met 51,7% van de stemmen de centrumrechtse kandidaat Stefano Parisi.