Rolstoel met rupsbanden rijdt moeiteloos een trap op

Rolstoel met rupsbanden rijdt moeiteloos een trap op

Enkele Zwitsere ingenieurs hebben een uitvinding gedaan die vele rolstoelgebruikers weleens uit de problemen kan helpen. Hun 'Scalevo' rolstoel is speciaal uitgerust met rupsbanden die het mogelijk maken om steile trappen moeiteloos op te rijden. Dat zou alvast het leven van mindervaliden een stuk aangenamer kunnen maken. Vele publieke plaatsen zijn immers vaak niet of onvoldoende toegankelijk voor rolstoelen.

Op het eerste zicht ziet de elektrische rolstoel, ontworpen door ingenieurs en studenten van het Technologisch Instituut in Zürich, er uit zoals alle anderen. Maar naast twee gewone wielen is de rolstoel uitgerust met twee rubberen rupsbanden, zoals die gebruikt worden voor tanks. Die rupsbanden kan je dan laten zakken en gebruiken om oneven ondergronden en trappen op te rijden. Naargelang de helling van de trap, wordt de hoek van de stoel aangepast zodat de persoon steeds in evenwicht is en er dus weinig risisco bestaat om uit de stoel te vallen. Ook rijdt de rolstoel de trap achterwaarts op, zo heeft de persoon meer beenruimte en heeft hij steeds een zicht op wat er onder hem is. Tot slot is de rolstoel eveneens uitgerust met extra lichten achteraan, om de zichtbaarheid in het donker te verhogen.

Hoewel het slechts om een prototype gaat, heeft het Zwitserse team al een video van de rolstoel met rupsbanden online geplaatst. Een trap oprijden gaat daarin verrassend vlot en veilig.

https://www.youtube.com/watch?v=3lb_8nmy90c