Rolrecht verblijfsaanvragen bracht verhoopte 10 miljoen euro op

Rolrecht verblijfsaanvragen bracht verhoopte 10 miljoen euro op

De bijdragen die vreemdelingen moeten betalen om een verblijfsaanvraag in te dienen, hebben vorig jaar bijna 10 miljoen euro opgebracht. Dat meldt de bevoegde staatssecretaris Theo Francken (N-VA) vandaag op zijn blog. Die 10 miljoen euro is het bedrag waar de regering op mikte toen de bijdrage in maart omhoog ging. Sinds maart 2015 moeten personen die een bepaalde soort verblijfsaanvragen willen indienen, daarvoor vooraf een retributie betalen. Het gaat om een bijdrage in de administratieve kost voor de behandeling van de aanvraag. De ingreep moest het aantal ongefundeerde aanvragen helpen terugschroeven.

Twee jaar later gingen de prijzen omhoog. De bijdragen voor aanvragen voor humanitaire regularisatie en andere aanvragen tot lang verblijf stegen van 215 naar 350 euro. Voor gezinshereniging en studentenvisa ging de kostprijs van 160 naar 200 euro. De redenering achter de verhoging was dat de onkosten te laag waren ingeschat en dat de nieuwe bijdrage beter tegemoet kwam aan de werkelijke kosten.

Het eerste jaar van de invoering brachten de bijdragen 6,5 miljoen euro in het laatje. In 2016 steeg dat cijfer naar 7,2 miljoen euro en vorig jaar, toen de prijzen stegen, werd afgeklopt op 9,8 miljoen euro.

bron: Belga