Roland-Garros - Garbine Muguruza houdt Serena Williams van vierde titel in Parijs

Roland-Garros - Garbine Muguruza houdt Serena Williams van vierde titel in Parijs

De 22-jarige Spaanse Garbine Muguruza heeft zaterdag een eerste Grand Slam op haar naam gebracht. In de finale van Roland-Garros versloeg de nummer vier van de wereld 's werelds nummer een Serena Williams in 1 uur en 44 minuten met 7-5 en 6-4. Williams was titelverdedigster op het gravel in Parijs. De 34-jarige Amerikaanse won het toernooi in 2002, 2013 en 2015. Muguruza ging in het vijfde game van de eerste set een eerste keer door de opslag van Williams. Die kwam nog terug tot 5-5, maar verloor dan terug haar opslagspel, waarna Muguruza op eigen service na 55 minuten de eerste set binnenhaalde. De tweede set begon voor beide finalistes met het verliezen van hun servicegames, maar Muguruza brak Williams twee keer achter elkaar en nam het initiatief. Bij 5-3 werkte Williams nog vier matchpunten weg. Het bleek uitstel van executie. Muguruza maakte het met een love game af. Het vijfde matchpunt was het goede.

Het is nog maar de derde toernooizege voor Muguruza. In 2014 won ze in Hobart (226.750 dollar), in 2015 in Peking (720.380 dollar). Vorig jaar stond ze voor het eerst in de finale van een Grand Slam. In Wimbledon moest ze toen nog met tweemaal 6-4 de titel aan Serena Williams laten.

Met de Wimbledontitel van 2015 bracht Serena Williams haar grandslamzeges op 21. Sindsdien maakt ze jacht op een 22e Grand Slam, wat haar op gelijke hoogte van de Duitse Steffi Graf zou brengen. Alleen de Amerikaanse Margaret Smith-Court deed met 24 titels van 1960 tot 1973 nog beter.

"Ik ben hier extreem gelukkig mee. Dat ik de titel win tegen één van de beste speelsters aller tijden, maakt het nog mooier", reageerde Muguruza. "In Spanje is dit het populairste Grand Slam. Rafa (Nadal) was hier al zo vaak kampioen."

De in Venezuela geboren Muguruza is pas de tweede Spaanse op de erelijst, na drievoudig laureate Arantxa Sanchez (1989, 1994, 1998). Bij de mannen wisten al zeven Spanjaarden, samen goed voor zeventien titels (waarvan negen van Nadal), het gravelgrandslam te winnen.

.

bron: Belga