Roemeense minister van Onderwijs ontslagen na uitschuiver in zaak van vermiste meisjes

Roemeense minister van Onderwijs ontslagen na uitschuiver in zaak van vermiste meisjes

De zaak van de twee verdwenen en mogelijk vermoorde tienermeisjes, heeft nu ook een tweede Roemeense minister de kop gekost. De Roemeense minister van Onderwijs, Ecaterina Andronescu, die nog maar acht maanden in functie was, werd vandaag door premier Viorica Dancila de laan uitgestuurd. De eerste minister verwijt Andronescu dat ze de verantwoordelijkheid voor de ontvoeringen bij de ouders van de slachtoffers heeft gelegd. In de buurt van de Zuid-Roemeense stad Caracal zijn twee meisjes - van 15 en 18 jaar oud - verdwenen. Het 15-jarige meisjes raakte eind julie vermist toen ze aan het liften was. De 18-jarige vrouw was eerder dit jaar in dezelfde regio vermist geraakt. Het is niet duidelijk of ze nog in leven zijn.

Tijdens een tv-interview over de zaak zei Andronescu dat ze als kind van haar ouders geleerd had om niet bij vreemden in de auto te stappen. Wanneer de ouders deze waarschuwing niet meegeven, dan moeten de scholen dat doen, zo verklaarde ze nog. Die uitspraak is in het verkeerde keelgat geschoten, waarop het ontslag van de minister volgde.

Dinsdag had ook al minister van Binnenlandse Zaken Nicolae Moga, nauwelijks zes dagen na zijn aantreden, ontslag genomen. Moga nam die beslissing nadat bekend was geraakt dat de politie niet professioneel gereageerd had op noodoproepen van het slachtoffer en van een getuige.

De politie heeft vorige week een verdachte gearresteerd. Hij had volgens zijn advocaat gezegd dat hij de twee vrouwen had vermoord omdat ze weigerden seks met hem te hebben. Maar het parket gaat voorlopig nog niet helemaal mee in zijn verhaal. De verdachte is momenteel enkel aangeklaagd voor kinderhandel en verkrachting. In de Roemeense media wordt gespeculeerd dat de jonge vrouwen mogelijk niet gedood zijn, maar wel aan een pooier werden doorgegeven.

bron: Belga